Η ΟΜΑΔΑ
Ο Μιχάλης Καστανίδης είναι κινηματογραφιστής. Έχει σπουδάσει παραγωγή ντοκιμαντέρ, Οπτική Ανθρωπολογία και Εθνογραφικό Ντοκιμαντέρ στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης. Έχει εργαστεί σε πολλές κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές ως οπερατέρ και μοντέρ. Οι ταινίες του έχουν διακριθεί και συμμετάσχει σε διεθνή φεστιβάλ, ενώ συχνά έχουν αποτελέσει εκπαιδευτικό εργαλείο σε ανώτατα εκπαιδευτικα ιδρύματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα τελευταία χρόνια παραδίδει μαθήματα κινηματογράφου σε παιδιά και νέους, και οι δημιουργίες των μαθητών του έχουν διακριθεί και βραβευτεί στο φεστιβάλ Ολυμπίας, αλλά και σε φεστιβάλ του εξωτερικού. Αποτελεί ιδρυτικό μέλος της εταιρίας παραγωγής Fabula Productions ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.
Η Ρεγγίνα Μαντανίκα είναι κοινωνική ανθρωπολόγος. Τα ερευνητικά και διδακτικά της ενδιαφέροντα στρέφονται γύρω από την κινητικότητα και την εγκατάσταση των μεταναστών/ριών, την εξέλιξη των θεσμών, την κοινωνική γεωγραφία, καθώς και τη βιομηχανική ιστορία και κουλτούρα. Ολοκλήρωσε τη διδακτορική της διατριβή στο Πανεπιστήμιο Paris 7 Diderot Sorbonne Paris Cité και μεταδιδακτορική έρευνα στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Από το 2021 είναι διδάσκουσα στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη.
Η Ηώ Χαβιαρά είναι εικαστικός και κοινωνική ανθρωπολόγος με ερευνητικά ενδιαφέροντα τον οπτικό πολιτισμό, την ιστορία, το χιούμορ, την πολιτική και τις εθνικές ταυτότητες. Είναι υποψήφια διδάκτωρ Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Έχει συμμετάσχει με έργα τέχνης και ντοκιμαντέρ σε διεθνείς εκθέσεις και φεστιβάλ. To 2021 έλαβε βραβείο στο πλαίσιο του Προγράμματος Υποστήριξης Καλλιτεχνών ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος της ARTWORKS. Έχει δημοσιεύσει άρθρα (με σύστημα κριτών) σε ακαδημαϊκά περιοδικά και συλλογικούς τόμους. Για την έρευνά της έχει λάβει υποτροφίες από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών και το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας.
Η Δανάη Καρυδάκη είναι ιστορικός με ερευνητικά ενδιαφέροντα την κοινωνική ιστορία, την προφορική ιστορία, το φύλο και τις ψυ-επιστήμες. Έχει εργαστεί σε ερευνητικές και διδακτικές θέσεις στο Birkbeck, University of London, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Κέντρο Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες και το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών. Έχει λάβει βραβεία και υποτροφίες για την έρευνά της από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, το Ίδρυμα Ωνάση, το Ίδρυμα Λάτση και το Arts & Humanities Research Council του Ηνωμένου Βασιλείου. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε ακαδημαϊκά περιοδικά και συλλογικούς τόμους, έχει επιμεληθεί τον τόμο Η Λέρος στο Επίκεντρο και το Περιθώριο: Ιστορία, Πολιτική, Ψυχιατρική (Ψηφίδες, 2020) και η μονογραφία της History and Psychoanalysis in the Columbus Centre: The Meaning of Evil κυκλοφορεί από τη Routledge (2024). Είναι ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Ένωσης Ιστορικών, ενώ παράλληλα εργάζεται και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ
Η Χαρά Κούκη είναι επίκουρη καθηγήτρια («Κοινωνικές Ανισότητες και Κοινωνικές Διακρίσεις») του Τμήματος Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Έχει εργαστεί στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας και τα πανεπιστήμια του Newcastle και του Durham. Η έρευνα και η διδασκαλία της αφορούν ζητήματα σχετικά με κοινωνικά κινήματα, μετανάστευση και τεχνοκοινωνικές υποδομές, αλληλεγγύη και κοινοτική φροντίδα.
Ο Μιχάλης Σωτηρόπουλος είναι ιστορικός της νεότερης Ευρώπης με έμφαση στην ιστορία της Μεσογείου και του ελληνικού κόσμου. Έχει εργαστεί στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Πανεπιστήμιο Princeton, καθώς και στο Κέντρο Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες. Αυτή την περίοδο εργάζεται στη Βρετανική Σχολή Αθηνών, ενώ από τον Οκτώβρη του 2024 θα διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.
ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
Ο Κώστας Λυκίδης είναι κάτοικος της Ελευσίνας, μαθηματικός, συλλέκτης και ερευνητής της τοπικής ιστορίας της περιοχής. Μέρος του υλικού των συλλογών του έχει επενδύσει εκθέσεις με θέμα τη βιομηχανία, όπως «Άνθρωποι και Εργοστάσια» (2016), «MADE IN GREECE» (2017) και «Ωμό Μουσείο» (2022).
ΜΥΣΤΗΡΙΟ 32 OPEN ELEUSIS - ΕΝΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ, ΠΟΛΛΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
ΜΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΗΣ 2023 ΕΛΕΥΣΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ.
ΤΟ ΕΡΓΟ ΥΛΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ (ΚΕΑΕ).
ΤΟ ΕΡΓΟ «ΜΥΣΤΗΡΙΟ 32 OPEN ELEUSIS» ΥΛΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΚΑΙ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΛΛΑΔΑ 2.0 ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ - NEXTGENERATIONEU.