Open Eleusis

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΠΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
«Η ΕΛΕΥΣΙΝΑ ΑΦΗΓΕΙΤΑΙ ΤΙΣ ΜΝΗΜΕΣ ΤΗΣ»

Πώς ήταν η ζωή στην πόλη μας, όταν παντού ακούγονταν οι μηχανές των εργοστασίων; Όταν οι μυρωδιές από τα φουγάρα έμπαιναν μέσα στο σπίτι; Όταν στις αυλές των εργοστασίων γίνονταν τα γλέντια των εργατών; Η Ελευσίνα αλλάζει, οι βιομηχανίες εξαφανίζονται και η ζωή της πόλης μεταβάλλεται, όμως οι μνήμες των ανθρώπων είναι ακόμη ζωντανές. Μπορούμε να κάνουμε σταθερά βήματα στο παρόν, εάν δεν γνωρίζουμε το παρελθόν μας;

Στο πλαίσιο του καλλιτεχνικού έργου «Μυστήριο 32 Open Eleusis – ένα ντοκιμαντέρ, πολλές ιστορίες» διοργανώσαμε ένα τετραήμερο Σεμινάριο Προφορικής Ιστορίας τον Ιούνιο του 2023 με στόχο τη δημιουργία μιας ομάδας προφορικής ιστορίας της Ελευσίνας. Συναντηθήκαμε στον Παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό Ελευσίνας. Οι Ελευσίνιοι που θέλησαν να γίνουν μέλη της ομάδας, με την καθοδήγηση της ιστορικού Τασούλας Βερβενιώτη και με την τεχνική υποστήριξη του κινηματογραφιστή Μιχάλη Καστανίδη, άκουσαν για την αξία και τη μεθοδολογία της προφορικής ιστορίας, τις τεχνικές της συνέντευξης και το δίκτυο των ομάδων προφορικής ιστορίας που εξαπλώνεται σε όλη τη χώρα. Στόχος τώρα είναι η δημιουργία ενός οπτικοακουστικού αρχείου προφορικών μαρτυριών των κατοίκων της πόλης.

Project 1
Project 2
Project 3

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
«ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ»

Στο πλαίσιο του καλλιτεχνικού έργου «Μυστήριο 32 Open Eleusis – ένα ντοκιμαντέρ, πολλές ιστορίες» και σε συνεργασία με την Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Ελευσίνας διοργανώσαμε το καλοκαίρι του 2023 ένα πενθήμερο εργαστήριο για παιδιά Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού. Με την καθοδήγηση της ομάδας, τα παιδιά συμμετείχαν βήμα βήμα σε όλα τα στάδια σχεδιασμού και παραγωγής μιας σύντομης ταινίας. Εξοικειώθηκαν με τη συγγραφή του σεναρίου, τον ορισμό των χαρακτήρων, έφτιαξαν τα σκηνικά, επένδυσαν τις ταινίες τους με ήχο και είπαν τις δικές τους ιστορίες για το πώς βλέπουν την πόλη τους.

Οι ταινίες που έφτιαξαν τα παιδιά στο πλαίσιο του Εκπαιδευτικού Εργαστηρίου υποβλήθηκαν για συμμετοχή στην 23η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους. Η υποβολή της συμμετοχής έγινε δεκτή και τα ταινιάκια προβλήθηκαν το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023 στον Πύργο Ηλείας.

Από την εμπειρία αυτή προέκυψε και ένας σύντομος οδηγός για εκπαιδευτικούς που θα θελήσουν μελλοντικά να την αξιοποιήσουν ξανά.

Οδηγός για εκπαιδευτικούς (λινκ download)

Project 8
Project 9
Project 10

ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΟPEN ELEUSIS
«ΑΠΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΣΗ & ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΠΟΛΕΙΣ»

Το Σάββατo 23 Σεπτεμβρίου 2023, η ομάδα του OPEN ELEUSIS υποδέχτηκε συναδέλφους από το Λαύριο και το Leeds, στο πλαίσιο του εργαστηρίου με θέμα «Διαδικασίες εκβιομηχάνισης και αποβιομηχάνισης στη μελέτη της ιστορίας, του πολιτισμού και της κοινωνίας σε σύγχρονες πόλεις».

Οι ομάδες συναντήθηκαν στο Παλαιό Δημαρχείο της Ελευσίνας για να συζητήσουν κοινές θεματικές και ζητήματα που προκύπτουν από την έρευνά τους σε τρεις διαφορετικές πόλεις που βιώνουν τα αποτελέσματα της εκβιομηχάνισης και των μαζικών, απότομων και αμφιλεγόμενων διαδικασιών αποβιομηχάνισης κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα.

  • Η ομάδα του OPEN ELEUSIS παρουσίασε το έργο της μέχρι και σήμερα, το οποίο αφορά τη μελέτη της ιστορίας, του πολιτισμού και της κοινωνίας της Ελευσίνας, μιας πόλης που αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στο σπουδαίο αρχαίο παρελθόν της ως θρησκευτικού τόπου, την εδραίωσή της ως βιομηχανικού κέντρου κατά τον 20ό αιώνα και τον ταχύρρυθμο μετασχηματισμό της ως αποτέλεσμα της αποβιομηχάνισής της κατά τη δεκαετία του 1990.
  • Η Δρ. Λίζα Τέιλορ, λέκτορας πολιτισμικών σπουδών και επικεφαλής μέσων στη Σχολή Πολιτισμικών Σπουδών και Ανθρωπιστικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Leeds Beckett, παρουσίασε τα ευρήματα της έρευνάς της για το εργοστάσιο παραγωγής χαλιών «Firths Carpets» που αποτελούσε το κέντρο της κοινότητας του Μπέιλιφ Μπρητζ, μιας πόλης στο δυτικό Γιορκσάιρ του Ηνωμένου Βασιλείου που υπέστη απότομη αποβιομηχάνιση, μεταβάλλοντας ριζικά τη ζωή της κοινότητας.
  • Η ομάδα του Ιστορικού και Βιομηχανικού Αρχείου Λαυρίου παρουσίασε τις εργασίες διάσωσης του πλούσιου αρχειακού υλικού από το βιομηχανικό παρελθόν του Λαυρίου, εργασίες που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την ταξινόμηση, την ψηφιακή καταλογογράφηση και την ψηφιοποίηση του μεγάλου σε όγκο αρχειακού υλικού. Παράλληλα, η ομάδα ανέδειξε τα ποικίλα ερευνητικά και μεθοδολογικά ζητήματα που ανακύπτουν στο πλαίσιο συγκρότησης ενός σύγχρονου αρχείου βιομηχανικής ιστορίας.

Η συνάντηση αποτέλεσε αφορμή για εποικοδομητικό διάλογο σχετικά με τις ποικίλες, διεπιστημονικές μεθοδολογίες προερχόμενες από την ιστορία, την εθνογραφία, την προφορική ιστορία, την τέχνη και την αρχιτεκτονική, και τον ριζοσπαστικό ρόλο που διαδραματίζει η εμπλοκή με τις τοπικές κοινότητες στην ακαδημαϊκή έρευνα. Τελικά, κατέστη φανερό πως τα τρία αυτά ερευνητικά προγράμματα επιδιώκουν να υπερβούν την αρχειακή εργασία, γεφυρώνοντας το χάσμα μεταξύ της ακαδημαϊκής έρευνας και των σύγχρονων ζητημάτων τόσο των εμπλεκόμενων κοινοτήτων, όσο και των αστικών χώρων.

Project 11
Project 12
Project 13

ΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Στις 14 Απριλίου 2024 γιορτάσαμε την ολοκλήρωση ενός πολυδιάστατου έργου, που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τους κατοίκους της Ελευσίνας. Στο ΣΙΝΕ ΕΛΕΥΣΙΣ μιλήσαμε για την έρευνα, είδαμε το ντοκιμαντέρ, απολαύσαμε τις δημιουργίες των μαθητών, συναντηθήκαμε με φίλους και συνεργάτες.

ΜΥΣΤΗΡΙΟ 32 OPEN ELEUSIS - ΕΝΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ, ΠΟΛΛΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
ΜΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΗΣ 2023 ΕΛΕΥΣΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ.
ΤΟ ΕΡΓΟ ΥΛΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ (ΚΕΑΕ).
ΤΟ ΕΡΓΟ «ΜΥΣΤΗΡΙΟ 32 OPEN ELEUSIS» ΥΛΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΚΑΙ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΛΛΑΔΑ 2.0 ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ -  NEXTGENERATIONEU.

Project funding