Το Openeleusis στην Ελευσίνα Close

ΤΟ ΟPEN ELEUSIS ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑ

Η Ελευσίνα είναι το κέντρο μιας ευρύτερης περιοχής, της οποίας το βιομηχανικό παρελθόν και παρόν παραμένουν αχαρτογράφητα. Είναι ένας τόπος πολλαπλών χρήσεων και δραστηριοτήτων: βιομηχανίες, λιμάνια, τόπος μόνιμης και προσωρινής διαμονής εργαζομένων. Είναι επίσης ένας τόπος διάφορων μεταβάσεων: από μια αγροτική σε μια βιομηχανική και στη συνέχεια σε μια αποβιομηχανοποιημένη κοινωνία, από ένα χωριό σε μια πόλη που χαρακτηρίζεται από εσωτερική μετανάστευση και προσφυγιά, από ένα σημαντικό θρησκευτικό και πολιτιστικό ορόσημο στην αρχαιότητα σε ένα κέντρο βιομηχανικής παραγωγής στη νεωτερικότητα. Οι συστηματικές αρχαιολογικές ανασκαφές που πυροδότησαν το αρχαιολογικό ενδιαφέρον για την Ελευσίνα ξεκίνησαν κατά τον 19ο αιώνα και και συνεχίζονται έως σήμερα. Την ίδια περίοδο, λαμβάνει χώρα η διαδικασία της (απο)βιομηχανοποίησης του αστικού ιστού. Η συνύπαρξη αυτής της πολυσχιδούς παρακαταθήκης στον ίδιο τόπο είναι αυτό που καθιστά την Ελευσίνα ένα προνομιακό πεδίο έρευνας.

Η ιστορία της Ελευσίνας είναι η ιστορία ενός χωριού που μεταμορφώθηκε στη διάρκεια ενός αιώνα σε μια πόλη, σε ένα βιομηχανικό κέντρο. Διυλιστήρια, αποστακτήρια, σαπωνοποιεία, βιομηχανίες χρωμάτων, παραγωγής τσιμέντου, χάλυβα και πυρομαχικών, καθώς και ναυπηγεία είναι μερικές από τις βιομηχανίες που έδρευαν κατά καιρούς στην Ελευσίνα. Η ιστορία της Ελευσίνας είναι μια ιστορία γεμάτη αντιφάσεις, με τον ίδιο τρόπο που και η δουλειά μέσα στα εργοστάσια περιέχει παράδοξα και αντιφάσεις. Αυτές οι αντιφάσεις μας αφηγούνται μια ιστορία πόλης, ενώ περιγράφουν και μια κουλτούρα βιομηχανίας. Το απόσπασμα του ντοκιμαντέρ Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο, όπου η επαρχιακή ζωή παρουσιάζεται ως «κοιμισμένη» και ο βιομηχανικός χαρακτήρας της πόλης σαν «ανάσα», συνοψίζει με τον καλύτερο τρόπο τις αντιφάσεις αυτές.

Η Ελευσίς είναι μια ωραία, μικρή πόλις με μεγάλη βιομηχανική αλλά και κοσμικήν κίνηση συγχρόνως [...] είναι ένα μεγάλο βιομηχανικό κέντρο, και στον λόγο αυτόν ακριβώς οφείλει την μεγάλη εξέλιξή της. Δεν είναι η μικρή επαρχιακή πόλη με την κοιμισμένη ζωή μέσα στον ουρανό της φανταστικής ευδαιμονίας. Είναι τουναντίον η πόλις κέντρο, η πόλις πυρήν. Εδώ αναπνέεις πιο καλά, πιο γεμάτα, με περισσότερη ευκολία και μεγαλύτερη ευχαρίστηση. (Αρχειακό υλικό, Απρίλιος 1930).

Αντίθετα με τις εξωτερικές αφηγήσεις που εστιάζουν είτε στο αρχαιολογικό ενδιαφέρον της Ελευσίνας είτε στη βιομηχανική ρύπανση και την υποβαθμισμένη αστική ζωή της, το Open Eleusis είναι ένα ερευνητικό έργο που επιχειρεί με διεπιστημονικό τρόπο, μέσω της εθνογραφίας, της προφορικής ιστορίας, και του κινηματογράφου, να εμβαθύνει στις καθημερινές εμπειρίες των κατοίκων και των εργατών και εργατριών. Αυτοί και αυτές διηγούνται τη βιωμένη ιστορία της εργασίας, των αγώνων, του μόχθου, της φτώχειας, αλλά και τους τρόπους με τους οποίους την ξεπέρασαν, όπως διηγούνται και τα γλέντια στα εργοστάσια, τις φάρσες και του φόβους τους, καθώς και την καθημερινότητα σε μια πόλη με εργοστάσια. Παρακολουθούμε πώς δημιουργείται ένα ρεπερτόριο μνήμης και αναπαράστασης της βιομηχανικής κουλτούρας μέσα από προφορικές μαρτυρίες, γραπτά κείμενα, φωτογραφίες και άλλα τεκμήρια.

Η εθνογραφική και ιστορική έρευνα που διενεργήθηκε από την ομάδα του Openeleusis έλαβε χώρα σε μια περίοδο που βρίσκει την Ελευσίνα με κάποιες ακόμη σημαντικές βιομηχανίες στα πέριξ της. Οι ιστορίες που μας αφηγούνται οι άνθρωποι της Ελευσίνας από το παρελθόν είναι αδύνατον να διαχωριστούν από αυτό το σημερινό πλαίσιο. Το Openeleusis επιχειρεί μια «αναταραχή αρχείου», όπως την εννοεί ο Δημήτρης Παπανικολάου. Η αναταραχή αυτή συμβαίνει τη στιγμή που η αισθητική και οι αφηγήσεις αναπλαισιώνουν την ιστορική και πολιτική κατανόηση, αναδεικνύοντας την ιστορικότητα του παρόντος. Η Αναταραχή Αρχείου, όπως εμπνέει το Openeleusis, έχει σκοπό να φέρει στο φως ξεχασμένες φωνές, αποκαλύπτοντας τις αντιφάσεις και τις ασυνέχειες που βασίζονται σε επίσημα αφηγήματα. Παράλληλα, δημιουργεί νέες χρονικότητες και αφηγήσεις ανοίγοντας διάλογο με πιο προσωπικά και ευαίσθητα αρχεία. Με αυτήν τη λογική ανατρέχει στο παρελθόν, μέσα από την υλικότητά του και τη θέση του στο κυρίαρχο ιστορικό αφήγημα, συνδέοντάς το συνεχώς με την παρούσα κοινωνικοπολιτική κατάσταση και επαναλαμβάνοντας εικόνες και κείμενα (Παπανικολάου, 2018) από την εκβιομηχάνιση και την αποβιομηχάνιση .

Οι ιστορίες που αφηγείται το Openeleusis δεν σχετίζονται απλώς με τις παρενέργειες της εκβιομηχάνισης και της αποβιομηχάνισης. Ιστορίες θορύβου και σκόνης μαζί με ιστορίες παιχνιδιού δίπλα στη θάλασσα, ιστορίες εργατικών αγώνων, κινητοποιήσεων κατοίκων και κοινωνικής κινητικότητας αποτυπώνουν τη δόξα μιας εποχής και την παρακαταθήκη που άφησαν οι δύο αυτές διαδικασίες στην πόλη.

Ο βιομηχανικός πολιτισμός της Ελευσίνας δεν περιορίζεται στο παρόν και το μέλλον των μνημειακών βιομηχανικών κτιρίων και των αστικών κενών που άφησε ως πολιτιστική κληρονομιά η αποβιομηχάνιση. Το Openeleusis υιοθετεί μια ευρεία ερμηνεία του όρου «βιομηχανικός πολιτισμός» (Bole, 2021), περικλείοντας την αλληλεπίδραση μεταξύ ανθρώπων, φυσικών χώρων και άυλων στοιχείων.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1

Η ΕΛΕΥΣΙΝΑ

Η ΕΛΕΥΣΙΝΑ
Side Logos

Τι ήταν η Ελευσίνα πριν τα φουγάρα και τι γίνεται, όταν αυτά πυκνώνουν, δημιουργώντας ένα αδιαπέραστο τείχος ανάμεσα στη θάλασσα και την πόλη;
Τι γίνεται, όταν φτάνουν εργάτες από κάθε μεριά της χώρας και ξεπηδούν καινούργιες γειτονιές;

Πώς τρώει η βιομηχανία την Ελευσίνα; Αλλά και πώς, με το γύρισμα των καιρών, τρώει η Ελευσίνα τη βιομηχανία; Παρακολουθούμε την Ελευσίνα από τότε που αρχίζει να γίνεται πόλη, καθώς μεταμορφώνεται σε βιομηχανική ζώνη, μέχρι που, σταδιακά, ένα μεγάλο μέρος της βιομηχανικής δραστηριότητας αποσύρεται.

Η ΕΛΕΥΣΙΝΑ

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΡΟ ΣΤΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΦΟΥΓΑΡΑ

ΕΛΕΥΣΙΝΑ - ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΡΟ ΣΤΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΦΟΥΓΑΡΑ
Side Logos

Η Ελευσίνα στις αρχές του 19ου αιώνα είναι ένα χωριό με σπίτια χτισμένα από πλίνθο πάνω στα ερείπια της αρχαίας πόλης. Οι κάτοικοί της, μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα, ασχολούνται με τη γεωργία, την κτηνοτροφία και την αλιεία.

Κάποιοι εργάζονται και στα κεραμεία της περιοχής, τα καμίνια, όπου κατασκευάζουν κυρίως τούβλα, και στα ρετσινάδικα, μικρές μονάδες μεταποίησης του ρετσινιού των πεύκων.

ΕΛΕΥΣΙΝΑ - ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΡΟ ΣΤΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΦΟΥΓΑΡΑ
ΕΛΕΥΣΙΝΑ - ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΡΟ ΣΤΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΦΟΥΓΑΡΑ
Side Logos

Το πρόσωπο της Ελευσίνας αρχίζει να αλλάζει αισθητά, όταν το 1875 ιδρύεται το πρώτο εργοστάσιο, το σαπωνοποιείο Χαριλάου, το μετέπειτα Ελαιουργείο.

Η μεγάλη αλλαγή, ωστόσο, έρχεται με την έλευση του σιδηροδρόμου το 1884 και τη διάνοιξη της διώρυγας της Κορίνθου το 1893. Πρώτες ύλες φτάνουν τώρα γρηγορότερα και σε μεγαλύτερες ποσότητες, ενώ τα προϊόντα που παράγονται στις βιοτεχνίες και τα εργοστάσια της Ελευσίνας μπορούν πλέον να διοχετευτούν ευκολότερα σε νέες αγορές.

ΕΛΕΥΣΙΝΑ - ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΡΟ ΣΤΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΦΟΥΓΑΡΑ
Κύκλος της Ζυρίχης Close

ΚΥΚΛΟΣ ΤΗΣ ΖΥΡΙΧΗΣ

Ο «Κύκλος της Ζυρίχης» απαρτιζόταν από μια ομάδα επιστημόνων-βιομηχάνων και αποτέλεσε κύριο πυρήνα εκβιομηχάνισης της Ελλάδας από τα τέλη του 19ου αιώνα έως και τον Μεσοπόλεμο, με την Ελευσίνα να βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της διαδικασίας. Ο «Κύκλος της Ζυρίχης» αντλεί το όνομά του από το Ομοσπονδιακό Πολυτεχνείο της Ζυρίχης, όπου τα βασικά μέλη του «Κύκλου», οι χημικοί Νικόλαος Κανελλόπουλος, Λεόντιος Οικονομίδης, Επαμεινώνδας Χαρίλαος, Ανδρέας Χατζηκυριάκος και ο πολιτικός μηχανικός Αλέξανδρος Ζαχαρίου, γόνοι αστικών οικογενειών, σπούδασαν, γνωρίστηκαν και ανέπτυξαν τη φιλία τους τη δεκαετία του 1880. Επιστρέφοντας εφάρμοσαν την επιστημονική, τεχνολογική και επιχειρηματική τεχνογνωσία τους στη χώρα, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή για τη βιομηχανία, που συνδέεται πλέον με την επιστημονική έρευνα.

Διαβάζουμε σχετικά από την εφημερίδα Ακρόπολις το 1918 ότι «η βιομηχανία εξέφυγε πλέον από των χειρών των πλουσίων παντοπωλών και εμπόρων […] εσχηματίσθη κύκλος ευρύς […] βιομηχάνων ειδικών σπουδασάντων χημικών και τεχνικών […] εισήλθεν εις την ανδρικήν της ηλικίαν […] παρά το εργοστάσιον κείται και το χημικόν εργαστήριον […] ο χημικός γνώστει και εισακούεται, ο εργοστασιάρχης δεν αρνείται δαπάνην για τους πειραματισμούς». Εφαρμόζουν δε αυτή την τεχνογνωσία ειδικά στην Ελευσίνα εξαιτίας του βιομηχανικού κορεσμού του Πειραιά, της γεωγραφικής θέσης της μεταξύ Αθήνας και Κορίνθου, της σιδηροδρομικής σύνδεσης από το 1885 και εξής και του φυσικού της λιμανιού, που διευκολύνει τη φορτοεκφόρτωση και μεταφορά των προϊόντων και των πρώτων υλών της περιοχής, όπως το πέτρωμα που χρησιμοποιούνταν στην παραγωγή τσιμέντου. Έτσι, το 1895 ο Χαρίλαος με τον Κανελλόπουλο αναλαμβάνουν το Σαπωνοποιείο Χαριλάου, μετατρέποντάς το σε Ελαιουργείο-Σαπωνοποιείο, ενώ το 1898 ο Χαρίλαος με τον Οικονομίδη ιδρύουν την οινοπνευματοποιεία Βότρυς. Τέλος, το 1902 οι Κανελλόπουλος, Ζαχαρίου, Οικονομίδης και Χατζηκυριάκος ιδρύουν την τσιμεντοβιομηχανία που, από το 1911 και εξής, θα είναι γνωστή ως ΤΙΤΑΝ.

Στον κύκλο αυτόν θα συμπεριληφθούν αργότερα και ο φυσικός Παύλος Σαντορίνης, καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και επίσης σπουδαγμένος στη Ζυρίχη, και ο χημικός Μενέλαος Σακελλαρίου. Ο πρώτος εισάγει τις στατικές καινοτομίες στην κατασκευή της οινοπνευματοποιίας Κρόνος το 1923 και ο δεύτερος είναι ιδρυτής της βιομηχανίας χρωμάτων ΙΡΙΣ. Τα δύο εργοστάσιά τους βρίσκονται στο παράκτιο μέτωπο της Ελευσίνας. Ενδεικτικό της συμβολής του «Κύκλου της Ζυρίχης» στη βιομηχανική ιστορία της χώρας είναι πως το 1922 τους αφιερώνεται ο Β΄ τόμος του Πανελλήνιου Λευκώματος Εθνικής Εκατονταετηρίδος 1821-1921 με τη σημείωση «εις τους Μεγαλοϊδεάτας μεγαλοβιομήχανους», με όλες τις συνδηλώσεις που εμπεριείχε ο όρος «Μεγάλη Ιδέα» εκείνη την εποχή.

ΕΛΕΥΣΙΝΑ - ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΡΟ ΣΤΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΦΟΥΓΑΡΑ
Side Logos
ΕΛΕΥΣΙΝΑ - ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΡΟ ΣΤΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΦΟΥΓΑΡΑ
Side Logos

Το τελευταίο στάδιο εκβιομηχάνισης της Ελευσίνας διαρκεί από τον τελευταίο χρόνο του Εμφυλίου, το 1948, έως και τη δεκαετία του '70, μέσα στη δικτατορία. Την περίοδο εκείνη, σημαντικός είναι ο ρόλος του Σχεδίου Μάρσαλ στην ενίσχυση της βιομηχανίας. Χαρακτηριστικότερα παραδείγματα βιομηχανιών αυτής της περιόδου αποτελούν η Χαλυβουργική, που ιδρύεται το 1953 και εγκαινιάζει την υψικάμινό της το 1961, τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, που ξεκινούν τη λειτουργία τους το 1968, και το διυλιστήριο της ΠΕΤΡΟΛΑ, μετέπειτα ΕΛΠΕ, που δημιουργείται το 1969.

Η Ελευσίνα γίνεται πόλη από τη στιγμή που ξεκινούν σταδιακά να ξεπηδούν εργοστάσια στην ακτογραμμή της και αναγκάζεται να στεγάσει τον κόσμο που έρχεται να δουλέψει σε αυτά. Η πόλη μεγαλώνει προς τα πάνω, γυρίζοντας την πλάτη της στη θάλασσα, αφού το παραλιακό μέτωπο δεν είναι πλέον φιλόξενο για τους κατοίκους της. Σταματάνε τα μπάνια και το ψάρεμα στη θάλασσα, όπως σταματάνε οι περαντζάδες και τα παιχνίδια στους ντόκους. Σύννεφα τσιμέντου και ρινιδίων χάλυβα σκεπάζουν την πόλη ανάλογα με την κατεύθυνση του αέρα και ο κόλπος της Ελευσίνας χρωματίζεται πορτοκαλί από τη σκουριά. Τα εργοστάσια τρώνε την πόλη και η πόλη αρχίζει να αντιδρά.

ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΡΣΑΛ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑ Close

ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΡΣΑΛ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑ

Το Σχέδιο Μάρσαλ αποτελεί ένα από τις βασικότερα εργαλεία της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής παρεμβατισμού στην ευρωπαϊκή ήπειρο κατά την πρώιμη ψυχροπολεμική περίοδο. Η οικονομική ανάπτυξη της περιοχής της Ελευσίνας, ως ένα από τα μεγαλύτερα βιομηχανικά κέντρα της χώρας, επηρεάστηκε σημαντικά από αυτό. Αν και η Ελλάδα είχε περάσει στη σφαίρα επιρροής των Βρετανών ήδη πριν το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου—όπως φανερώνει και η Μάχη της Αθήνας τον Δεκέμβρη του '44—,τα αυξανόμενα οικονομικά προβλήματα της παρακμάζουσας βρετανικής αυτοκρατορίας στα τέλη του 1946 σε συνδυασμό με τις αυξημένες ανάγκες οικονομικής και στρατιωτικής στήριξης της εθνικής κυβέρνησης εν μέσω Εμφυλίου αναγκάζουν τους Αμερικάνους να αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο στο εσωτερικό της χώρας. Έτσι, στις 12 Μαρτίου 1947 ο αμερικανός πρόεδρος Χάρι Τρούμαν ανακοινώνει το ομώνυμο δόγμα του στο Κονγκρέσο, σύμφωνα με το οποίο οι ΗΠΑ θα βοηθούν οποιαδήποτε «δημοκρατική κυβέρνηση» απειλείται από «ένοπλες μειονότητες». Μία ευθεία παραπομπή, δηλαδή, στη σύρραξη μεταξύ Εθνικού και Δημοκρατικού Στρατού στην Ελλάδα. Τη στρατιωτική βοήθεια θα συμπληρώσει λίγο καιρό αργότερα η οικονομική ενίσχυση των ευρωπαϊκών κρατών ως μέσο ανάσχεσης της σοβιετικής επιρροής υπό τη μορφή του Σχεδίου Μάρσαλ, με προϋπόθεση αποστολής χρημάτων τη διατήρηση της ελεύθερης αγοράς και τις εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ. Βάσει του Σχεδίου Μάρσαλ, στις 12 Νοεμβρίου 1948 ιδρύεται η Κεντρική Επιτροπή Δανείων (ΚΕΔ), συνομολογημένη ανάμεσα στην Ειδική Αποστολή Οικονομικής Συνεργασίας της Διοίκησης Οικονομικής Συνεργασίας, την Ελληνική Κυβέρνηση και την Τράπεζα της Ελλάδος, με σκοπό την παροχή δανείων ανασυγκρότησης στις πληγείσες επιχειρήσεις. Η συνολική οικονομική βοήθεια που δόθηκε στην Ελλάδα από το 1947 έως το 1954 αγγίζει τα 1,2 δις δολάρια, με σκοπό τη μείωση του πληθωρισμού, τη σταθεροποίηση της οικονομίας και την ενίσχυση του αγροτικού και του βιομηχανικού τομέα. Η βιομηχανική παραγωγή, μάλιστα, αυξήθηκε από 85,5 το 1948 σε 167 το 1953 (με βάση του 100 το προπολεμικό έτος 1939). Σύμφωνα με το αρχείο της ΚΕΔ, οι βιομηχανίες της Ελευσίνας που ενισχύθηκαν από το Σχέδιο Μάρσαλ είναι η Ελληνική Χαλυβουργία, η πολεμική βιομηχανία ΠΥΡΚΑΛ, η χρωματοποιία ΙΡΙΣ και η τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ. Ειδικά η ΤΙΤΑΝ φαίνεται να έλαβε δάνειο ύψους 1.133.100 δολαρίων, αυξάνοντας εντυπωσιακά την παραγωγή τσιμέντου μέσα στα επόμενα χρόνια. Οι βιομηχανίες της Ελευσίνας διοχετεύουν την αμερικανική οικονομική βοήθεια σε αγορά μηχανημάτων, ανασυγκρότηση, ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων, και εισαγωγή νέας τεχνογνωσίας. Ως αποτέλεσμα της οικονομικής ενίσχυσης αλλά και γενικότερα της μεταπολεμικής οικονομικής ανάκαμψης στις δεκαετίες του '50 και του '60, οι βιομηχανίες της Ελευσίνας θα γνωρίσουν το τρίτο—και τελευταίο—στάδιο της ακμής τους, που φτάνει μέχρι και την περίοδο της Δικτατορίας.